LESS ERROR : load error: failed to find /var/www/vhosts/pasepon.org/httpdocs/templates/tx_eventx/less/typography.lessLESS ERROR : load error: failed to find /var/www/vhosts/pasepon.org/httpdocs/templates/tx_eventx/less/template.lessLESS ERROR : load error: failed to find /var/www/vhosts/pasepon.org/httpdocs/templates/tx_eventx/less/responsive.lessLESS ERROR : load error: failed to find /var/www/vhosts/pasepon.org/httpdocs/templates/tx_eventx/less/xpertgallery.lessLESS ERROR : load error: failed to find /var/www/vhosts/pasepon.org/httpdocs/templates/tx_eventx/less/k2.less
.

Language Selector

SOCIAL MEDIA

Η ποντιακή νεολαία παίρνει τη σκυτάλη και στοχεύει στην ενότητα του Ποντιακού Ελληνισμού

 

 

Η ποντιακή νεολαία παίρνει τη σκυτάλη και στοχεύει στην ενότητα του Ποντιακού Ελληνισμού

Ξεκινά την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας υπό την αιγίδα και παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχηκαι της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας

«Η ποντιακή νεολαία παίρνει τη σκυτάλη και μπαίνει μπροστά, μακριά και πέρα από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, με μοναδικό σκοπό την ενότητα του ποντιακού ελληνισμού». Αυτό ήταν το μήνυμα του συντονιστή της Οργανωτικής Επιτροπής της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, Άλκη Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα στην αίθουσα «Αμφιτρύων» του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλάς, με αφορμή την έναρξη της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, στην Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Οργανωτικής Επιτροπής, η ποντιακή νεολαία δίνει ηχηρό παρόν και θέτει τις στέρεες βάσεις για τη δρομολόγηση των εξελίξεων, με μοναδικό σκοπό την  ενότητα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Γι αυτό το λόγο 500 νέοι, από 23 διαφορετικές χώρες του κόσμου, από 13 Ομοσπονδίες Ποντιακών Σωματείων δίνουν ιστορικό ραντεβού στις 2, 3 και 4 Οκτωβρίου 2015, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στην Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού.

Η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και με τη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.

«Έχουμε δώσει μια υπόσχεση τους προγόνους μας και έχουμε σκοπό να την τηρήσουμε. Θα διεκδικήσουμε μια συγνώμη για τη γενοκτονία των προπάππων και των παππούδων μας και από τους σημαντικότερους στόχους μας, εμάς, της τέταρτης γενιάς προσφύγων, θα αποτελέσει η αναγνώριση της γενοκτονίας», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Οι εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής ευχαρίστησαν θερμά τον Ιβάν Σαββίδη, έναν Έλληνα της Διασποράς, έναν ευπατρίδη, που αποτελεί το στήριγμα και τη φωνή του ποντιακού ελληνισμού, όπως είπαν.

Απάντηση στον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη

Ερωτηθείς για το άρθρο του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, στο οποίο μεταξύ άλλων αμφισβητεί τη γενοκτονία των Ποντίων, ο Άλκης Αναστασιάδης δήλωσε:

«Από τη στιγμή που η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού έχει αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή το 1994, δεν δεχόμαστε από κανέναν να αμφισβητεί την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, πόσο μάλλον μιας σφαγής 353.000 ανθρώπων. Η γενοκτονία έγινε, είναι γεγονός. Όταν αρνείσαι ότι συντελέστηκε γενοκτονία στον Πόντο, τότε στην ουσία ευνοείς τις γενοκτονίες του σήμερα», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης, ερωτώμενος και για την αποχώρηση της ΠΟΕ από την Οργανωτική Επιτροπή της Συνδιάσκεψης, δήλωσε: «Αυτή η Συνδιάσκεψη αποτελεί μια ανοικτή αγκαλιά για όλους τους Ποντίους ανεξαιρέτως. Μας ενώνουν πάρα πολλά και δεν μας χωρίζει τίποτα. Κανείς δεν πρέπει να λείψει. Η Οργανωτική Επιτροπή από την αρχή είχε ανοικτή την πόρτα για όλους. Καλούμε ακόμα και τώρα, όλους όσοι θέλουν να παραβρεθούν, να συμμετάσχουν. Κανείς δεν περισσεύει από αυτή την προσπάθεια ενότητας».

Παράλληλες εκδηλώσεις

Από την πλευρά της, η Βικτωρία Κραφτσένκο, γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας, αναφέρθηκε αναλυτικά στις παράλληλες εκδηλώσεις της Συνδιάσκεψης. «Η Συνδιάσκεψη  θα κλείσει με το Φεστιβάλ Ποντιακού Ελληνισμού, ένα πανηγύρι λύπης και χαράς. Λύπης για το δράμα που έχουν βιώσει οι πρόγονοί μας και χαράς γιατί συνεχίζουμε το έργο τους. Παράλληλα, το βράδυ του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί  ‘Η γιορτή της Παράδοσης’, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, δίπλα στη θάλασσα από όπου έφταναν στην πόλη τα καράβια με τους προγόνους μας», σημείωσε φανερά συγκινημένη η κ. Κραφτσένκο.

Στη θεματολογία  της Συνδιάσκεψης αναφέρθηκε η Ευγενία Κοτανίδη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας, η οποία υπογράμμισε ότι η σημερινή ποντιακή νεολαία, είναι ζωντανή, δημιουργική, σύγχρονη και με πλήρη συνείδηση της ιστορικής της αποστολής . «Είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια αυτή που κάνουμε και θα ενώσει όλους τους Ποντίους. Οι νέοι θα έρθουν στην Θεσσαλονίκη από κάθε γωνιά της γης, θα γνωριστούν, θα αγκαλιαστούν και θα βάλουν στόχους για ένα καλύτερο μέλλον, για όλους μας» τόνισε.

«Με την καρδιά μας στον Πόντο, με την ψυχή μας στην Ελλάδα, με το νου μας σε όλο τον κόσμο, ενώνουμε τις ρίζες μας και το αύριο», σημείωσε από την πλευρά της η Γεωργία Μαυρίδη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, από την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ – Καναδά.  «Στην Αμερική δίνουμε καθημερινή μάχη για να κρατάμε την πίστη μας, τη γλώσσα μας και τον Πόντο στην καρδιά μας. Γι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό η νεολαία μας να είναι ενωμένη», είπε η κυρία Μαυρίδη.

 

 

 

 

LESS ERROR : load error: failed to find /var/www/vhosts/pasepon.org/httpdocs/templates/tx_eventx/less/styles/blue.lessLESS ERROR : load error: failed to find /var/www/vhosts/pasepon.org/httpdocs/templates/tx_eventx/less/styles/dark-blue.lessLESS ERROR : load error: failed to find /var/www/vhosts/pasepon.org/httpdocs/templates/tx_eventx/less/styles/dark-green.lessLESS ERROR : load error: failed to find /var/www/vhosts/pasepon.org/httpdocs/templates/tx_eventx/less/styles/dark-purple.lessLESS ERROR : load error: failed to find /var/www/vhosts/pasepon.org/httpdocs/templates/tx_eventx/less/styles/dark-red.lessLESS ERROR : load error: failed to find /var/www/vhosts/pasepon.org/httpdocs/templates/tx_eventx/less/styles/green.lessLESS ERROR : load error: failed to find /var/www/vhosts/pasepon.org/httpdocs/templates/tx_eventx/less/styles/purple.lessLESS ERROR : load error: failed to find /var/www/vhosts/pasepon.org/httpdocs/templates/tx_eventx/less/styles/red.less