Εξαιρετικές παρεμβάσεις στην ολομέλεια της GPYF2015
Με ενδιαφέρουσες ομιλίες και παρεμβάσεις από τους προσκεκλημένους ομιλητές έληξε η πρώτη ημέρα της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.
Την έναρξη σηματοδότησαν με τους ξεχωριστούς χαιρετισμούς τους σπουδαίες προσωπικότητες του Ποντιακού Ελληνισμού ως Πρόεδροι των Ομοσπονδιών - μέλη του τιμώμενου προεδρείου της διοργάνωσης, εμψυχώνοντας την ποντιακή νεολαία να συνεχίσει να αγωνίζεται για την διατήρηση του ποντιακού πολιτισμού, της ποντιακής γλώσσας και της ευρύτερης ποντιακής κληρονομιάς. Τους συνέδρους καλωσόρισαν στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, και η περιφερειακή Σύμβουλος Χριστίνα Κελεσίδου, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα.
«Σας υποδέχεται η πόλη που έχει στους κόλπους της την πιο ισχυρή κοινότητα των Ποντίων. Υπάρχουν νέα κύματα προσφυγιάς, η αλληλεγγύη είναι αυτή που καθορίζει το μέλλον της ανθρωπότητας και αυτές οι συναντήσεις συμβάλλουν σε αυτό» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.
«Πρέπει να αισθάνεστε ιδιαίτερα τυχεροί και ευλογημένοι, που έχετε δίπλα σας, συμπαραστάτη σας, τον Ιβάν Σαββίδη» είπε η κ. Κελεσίδου, απευθυνόμενη στους νέους Πόντιους.
Τη Συνδιάσκεψη χαιρέτησε και ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Δ. Πλευράκης, ο οποίος κάλεσε τους συνέδρους να αναλάβουν πρωτοβουλίες: «Είναι στο χέρι σας, χρέος και τιμή ταυτόχρονα. Τολμήστε να προτείνετε δράσεις, μην περιμένετε. Ο καθένας σας είναι μια μικρή Ελλάδα».
Παρουσία των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής και υπό τον συντονισμό του επικεφαλής Άλκη Αναστασιάδη, τόσο οι ομιλητές με τις θέσεις και τις προτάσεις τους, όσο και η ποντιακή νεολαία με τις παρεμβάσεις και αυθόρμητες τοποθετήσεις της, αποτέλεσαν ένα ευρύ μωσαϊκό για προβληματισμό και δράση. Κοινός τόπος όλων; Η στρατηγική επιδίωξη της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων, στα βήματα των Αρμενίων, αλλά και η ανάγκη για εξωστρέφεια της ποντιακής ιστορίας και παράδοσης.
Για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, την ποντιακή γλώσσα και τον ρόλο της στο οικουμενικό περιβάλλον, για τις προοπτικές αναγνώρισης των Γενοκτονιών της Ανατολής στον 21ο αιώνα και τον ρόλο της ποντιακής νεολαίας, για την ελληνική παιδεία και τον ελληνικό πολιτισμό, για την ορθόδοξη πίστη και την ποντιακή νεολαία, για την εθνική κρίση του ελληνισμού και την κρίση των αξιών τοποθετήθηκαν και ανέλυσαν καθηγητές – ερευνητές - συγγραφείς από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της Ευρωβουλευτού της Κύπρου, Ελένης Θεοχάρους που δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθεί και θα αγωνίζεται ώστε η Τουρκία να μην ενταχθεί στην ΕΕ αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της «προς τους λαούς που κατέσφαξε και καταδυναστεύει». «Ακράδαντα πιστεύω πως η σημερινή τραγωδία του Ελληνισμού οφείλεται και στην παραγνώριση και αδιαφορία που επέδειξε για την Γενοκτονία της Μικράς Ασίας και του Πόντου ενώ μια νέα Μικρασιατική καταστροφή μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή».
Με την σειρά του ο καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας, Κώστας Φωτιάδης παραδέχτηκε πως γίνονται αργά τα βήματα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων κι ότι οι Πόντιοι δεν βρήκαν ακόμη το δρόμο τους, ενώ επεσήμανε πως η δράση των ποντιακών συλλόγων και σωματείων δεν θα έπρεπε να περιορίζεται μόνο στο χορό και το τραγούδι.
Ο Θεοδόσης Κυριακίδης, θεολόγος και διδάκτορας ιστορίας εστίασε στις προκλήσεις για επικαιροποίηση του ποντιακού πολιτισμού και στην επαγγελματική οργάνωση των δράσεων των Ποντίων, ενώ δεν παρέλειψε να μοιραστεί με την ποντιακή νεολαία πως η λήθη στο ζήτημα της γενοκτονίας ενισχύει τις πιθανότητες της επανάληψης του εγκλήματος.
Ο στρατηγικός σύμβουλος, Νίκος Λυγερός μίλησε από ψυχής στο βήμα της GPYF2015 θέτοντας ερωτήματα και επισημαίνοντας πως αν οι Πόντιοι υπέστησαν αυτή την γενοκτονία ήταν γιατί ο πολιτισμός τους είχε αξία και ήταν χριστιανικός.
Η Άννα Χατζηπαναγιωτίδη, αναπληρώτρια καθηγήτρια διαπολιτισμικής / γλωσσικής αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου, έθεσε το κρίσιμο ερώτημα: πώς ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα που έχει εξαντλήσει πολιτισμικά, αξιακά, ηθικά τα όριά του και παράγει πλέον παρακμή και φθορά, πώς το σύστημα αυτό θα επιτρέψει μια νέα αναγέννηση;
Ο λέκτορας μελετών και γενοκτονιών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σύδνεϋ Παναγιώτης Διαμαντής μίλησε για την ανάγκη διάδοσης της ποντιακής ιστορίας μέσα από τα σύγχρονα μέσα και το διαδίκτυο, μέσα στα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών όπου ζουν και δρουν Πόντιοι. «Θα έχουμε έτσι και αναγνωρίσεις και περισσότερους Φιλέλληνες. Δεν θέλουμε να καλλιεργήσουμε μίσος προς τον αντίπαλο, αλλά φιλία απέναντι σε μας». Η προσωπική ιστορία του καθενός είναι η ιστορία όλων μας, κατέληξε.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας Παύλος ανέβηκε στο βήμα με συγκίνηση μιλώντας για την κληρονομιά που έφεραν οι Πόντιοι μαζί τους με έντονα τα σημάδια της πίστης. «Η ποντιακή νεολαία αν δεν θέλει να βιώνει μια πνευματική στείρωση θα πρέπει να γίνει συνεχιστής αυτής τα αγιοπνευματικής θεραπευτικής αγωγής που εκ παραδόσεως κατέχει» είπε. Απευθυνόμενος στον Ιβάν Σαββίδη τόνισε: «Όσα είπες χθες είναι τα περισσότερα σωστά. Αν είσαι οπλισμένος με πίστη και αγάπη για την ράτσα μας, θα βγεις νικητής».
Ο Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, καθηγητής των τμημάτων δημόσιας διοίκησης, περιφερειακής και οικονομικής ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών όρισε και ανέλυσε την έννοια των αξιών, μίλησε με τα λόγια του Θουκυδίδη, του Αριστοτέλη, του Σωκράτη και υποκλίθηκε στο μεγαλείο της ψυχής και το εθνικό όραμα του απανταχού ελληνισμού του Πόντου.
Ο Δημήτριος Τσομώκος από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε από το βήμα της GPYF: «Η ιστορία μας, οι παραδόσεις, η ορθοδοξία, οι πατριωτικοί αγώνες και η γλώσσα μας αποδομούνται συστηματικά από εμάς τους ίδιους, είμαι όμως χαρούμενος όταν βλέπω Έλληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς να μιλούν σωστά ελληνικά. Αυτό δείχνει ότι οι νέοι μας αντιλαμβάνονται την σημασία της γλώσσας για την συνέχεια της ράτσας μας, οι θεσμοί μας όμως όχι. Χρέος των μεγαλυτέρων είναι από άβουλοι παρατηρητές να μετασχηματιστούμε σε ενεργούς Έλληνες πατριώτες».
Τις ομιλίες σφράγισε με την παρουσία του ο πρωταθλητής του kick box Μιχάλης Ζαμπίδης που συσπείρωσε την ποντιακή νεολαία μέσα από μια γροθιά. «Προσεύχομαι και γονατίζω πριν τις μάχες μου. Αντλώ δύναμη από εκεί ψηλά, ζητώ την μέγιστη εύνοια, ανοίγω τα μάτια μου και δίνω ψυχή και σώμα στην μάχη. Το σημαντικό είναι να έχεις για κίνητρο τις αξίες σου. Το ελληνικό dna είναι ευλογημένο. Εγώ εκεί που αιμορραγούσα και δεν άντεχα άλλο έκανα την υπέρβασή μου. Έβαζα στις ψυχικές δυνάμεις χέρι και έπαιρνα μια νίκη για την χώρα μας. Στον ξεριζωμό περάσαμε μια άσχημη εποχή οι Πόντιοι. Είναι περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα. Προχωράμε. Κοιτάμε ψηλά με το κεφάλι χαμηλά».
Με ομάδες εργασίας πάνω στις θεματικές που προηγήθηκαν η GPYF 2015 ολοκλήρωσε την πρώτη της ημέρα, ενώ οι εργασίες της θα περαιωθούν την Κυριακή 4 Οκτωβρίου με την ανακοίνωση των ψηφισμάτων της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, στις 11 το πρωί στο Βελλίδειο, και με το Φεστιβάλ Ποντιακού Ελληνισμού στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ (Sports Arena).
Για ακόμη πιο πλούσιο φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.