«Αροθυμώ και τραγωδώ»… Με αυτό το ποντιακό ποίημα του Γ.Δ. Σαρακενίδη κήρυξε την τελετή έναρξης της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, έχοντας στο πλευρό του νέους και νέες με παραδοσιακές φορεσιές. Συγκινημένος από το κλίμα και την υποδοχή, ζήτησε από το ακροατήριο να τον συγχωρέσει για τυχόν λάθη στην ανάγνωση. «Ούτε αροθυμούμε, ούτε κλαίμε, όταν βλέπουμε τα φωτεινά πρόσωπα των Ποντίων. Τραγουδούμε για το φωτεινό άστρο όλων εσάς», είπε και μνημόνευσε τους νέους Ποντίους αγίους τον Γεώργιο Καρσλίδη και την Σοφία της Παναγίας Κλεισούρας, σημειώνοντας ότι η αγιότης είναι η μεγαλύτερη προσφορά του Πόντου και πως ο ποντιακός πληθυσμός εξακολουθεί μέχρι σήμερα να παράγει αγίους και θαύματα. «Όποιος πιει από το νερό του Πόντου, δεν μπορεί να λησμονήσει. Μία φορά ήπιαμε κι εμείς, ο Πατριάρχης σας και κάθε χρόνο επισκεπτόμαστε την Παναγία Σουμελά» είπε χαρακτηριστικά.
«Όλοι οι νέοι Έλληνες Πόντιοι αποτελείτε δυναμικούς εκπροσώπους του Έθνους μας, γεγονός, το οποίο χαρίζει υπερηφάνεια σε όλους μας εδώ στην Πατρίδα. Η εποχή μας επιβάλλει επίσης να ενισχύσουμε την μεταξύ μας συνοχή και ομόνοια ώστε να διασφαλίσουμε την ισχυρή παρουσία του Ελληνισμού στο διεθνές στερέωμα στα χρόνια που θα έρθουν» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του.
Στο δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τον οποίο διάβασε ο επίτροπος Φώτης Φωτίου, ανέφερε ότι η εκδήλωση αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ενότητα του οικουμενικού ποντιακού ελληνισμού. «Με αυτήν ανοίγετε το δύσβατο δρόμο για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οι Έλληνες της Κύπρου και εγώ προσωπικά είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε πάντοτε θερμοί και ειλικρινείς αδελφοί και συμπαραστάτες στο δύσκολο αγώνας σας» τόνισε.
«Πάνω από έναν αιώνα ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Ελλάδας διατηρεί μία ιδιαίτερη ταυτότητα, αυτήν του Πόντου. Η απώλεια της πατρίδας θα μπορούσε να αποτελεί απώλεια της ταυτότητας, αλλά συνέβηκε το αντίθετο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το οποίο διάβασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.
Βήμα προς το μέλλον της ποντιακής νεολαίας
Για τη δημιουργία ενός δικτύου ποντιακής νεολαίας μίλησε ο συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής, Άλκης Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι σήμερα έχουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά ανάγκη την ενότητα στην περίοδο της κρίσης. «Με πλήρη συνείδηση της Ιστορικής μας αποστολής, πιστοί στις αρχές και στις αξίες των Προγόνων μας, στοχεύουμε στην ίδρυση ενός Παγκόσμιου Δικτύου Νεολαίας θα λειτουργήσει αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των ποντιακών ζητημάτων αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει κάθε ένας από εμάς στη νέα του πατρίδα» είπε. «Από τη συνδιάσκεψη θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία και το μέλλον της ποντιακής νεολαίας», είπε ο κ. Αναστασιάδης.
Ενότητα, διατήρηση του έθνους και εξωστρέφεια
Δυναμικός, εξωστρεφής, με όραμα την ενότητα και την διατήρηση του έθνους, ο εκπρόσωπος των διοργανωτών, Ιβάν Σαββίδης, καθήλωσε το κοινό και απευθύνθηκε στην ποντιακή νεολαία σημειώνοντας πως δεν πρέπει να είναι εσωστρεφείς και εγωιστές και να ρωτούν τους μεγαλύτερους. «Το μέγιστο νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης είναι να υπηρετείς το λαό σου, κάτι που οι Πόντιοι το έχουμε πολύ έντονα» δήλωσε.
Σημείωσε ότι η διατήρηση της γλώσσας και της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τη στενή συνεργασία των ομοσπονδιών. Οι νέοι είναι εκείνοι που θα δώσουν τον παλμό, όντας δραστήριοι.
Ενίσχυση νέων ποντιακής καταγωγής από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης
«Οι αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, που χτίστηκαν επί αιώνες ολόκληρους βρίσκονται υπό απειλή. Η ήπειρος υποφέρει από πολεμικές συγκρούσεις, οικονομικές κρίσεις, δημογραφικά προβλήματα. περισσότερο από ποτέ είμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα της τρομοκρατικής απειλής. Κατά την άποψή μου, ο πλέον αδύναμος και επισφαλής σε όλη αυτήν την κατάσταση είναι ο ορθόδοξος χώρος. Η δε θέση της Ελλάδας επιδεινώνεται περαιτέρω λόγω της μακροχρόνιας και βαθιάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης, όπου μάλιστα είναι πλέον δύσκολο να διακρίνουμε ποιά από τα παραπάνω προβλήματα εμφανίστηκαν πρώτα» τόνισε ο κ. Σαββίδης.
«Σήμερα, για να επιτύχουμε να διατηρήσουμε την κρατική υπόσταση της Ελλάδας, απαραίτητη είναι η «συνέργεια δυνατοτήτων» ολόκληρου του ελληνικού έθνους. Συνεχίζω να επαναλαμβάνω αυτήν τη σκέψη με την ελπίδα να εισακουστεί όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από τα μέλη της διασποράς, τους ηγέτες του ποντιακού ελληνισμού, τους επικεφαλής των Ομοσπονδιών, της νεολαίας» συνέχισε.
Απευθυνόμενος στη νεολαία είπε: «Η αποστολή σας δεν είναι μόνο να διατηρήσετε την ποντιακή εθνική ταυτότητα, αλλά και να προσθέσετε νέες σύγχρονες μεθόδους και φόρμες για τη περαιτέρω προώθηση των πολιτισμικών μας αξιών, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, την επικοινωνία των εθίμων και των παραδόσεων του λαού μας. Αναλάβετε πρωτοβουλία, συμμετέχετε στις διαδικασίες αυτές, αναπτύξτε διεθνή προγράμματα και έργα. Ιερή υποχρέωση δική μας είναι να στηρίξουμε τις προοδευτικές πρωτοβουλίες της νεολαίας».
Αναφερόμενος στους νέους που μεταναστεύουν στο εξωτερικό ο κ. Σαββίδης είπε ότι «πρέπει να χτίσουμε εδώ στην Ελλάδα και γι' αυτό έχουμε ανάγκη από ισχυρούς ανθρώπους», κάτι που έχει συζητήσει και με τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη.
«Πιστεύω πως έχει φτάσει η ώρα να αναλογιστούμε τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικών υποτροφιών που θα στηρίξουν και θα βοηθήσουν τους νέους και νέες ταλαντούχους πόντιους, ώστε να βρουν το δρόμο τους στο χώρο των επιστημών, του πολιτισμού, των τεχνών, του αθλητισμού, των μέσων επικοινωνίας και, με αυτόν τον τρόπο, να διαδώσουν το μήνυμα του ποντιακού ελληνισμού σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους νέους πολιτικούς ποντιακής καταγωγής. Τολμήστε, ρισκάρετε, κάντε λάθη και αναζητήστε νέες λύσεις, αλλά μην είστε απαθείς και αδιάφοροι απέναντι από το λαό σας, την ιστορία σας, την κουλτούρα σας. Κουβαλήστε την ποντιακή φλόγα στην ψυχή σας σε όλη σας τη ζωή και χωρίς υπολείμματα μεταδώστε τη φλόγα αυτήν στα παιδιά σας. Και να θυμάστε: για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, ο λαός μας πλήρωσε με αίμα, με ζωές και πολύχρονους διωγμούς. Και σήμερα λοιπόν, σε αυτήν την κρίσιμη για τη χώρα καμπή, είμαστε υποχρεωμένοι να τείνουμε μια χείρα βοηθείας στην ιστορική μας πατρίδα» ολοκλήρωσε ο κ. Σαβίδης.
Τελετή έναρξης να ευφραίνεται η ψυχή
Σαράντα πέντε μικρά παιδιά από τα Γιαννιτσά σε ρόλο λυράρηδων έπαιξαν, φορώντας τις φορεσιές τους και αναδεικνύοντας την ποντιακή παράδοση, νταούλια με τον ποντιακό παλμό να ευφραίνει καρδιές, μουσικοί που ανατρίχιασαν τους παρευρίσκοντες και μια μικρή Ποντιοπούλα να ζητά επί σκηνής από τους μεγαλύτερους σε ηλικία να της διηγηθούν τις ιστορίες τους, ώστε να μεταφερθούν με τη λύρα σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Η Ελλάδα εμάς αναμένει» είπε ο κ. Σαββίδης και έπειτα ξεκίνησαν οι χοροί, με τους χορευτές να αφήνονται στον ρυθμό μπροστά στον κόσμο. Ποντιακά άσματα, σύνεδροι στις επάλξεις με τα μπλουζάκια των ομοσπονδιών τους, χειροκροτήματα και χαμόγελα έκαναν την βραδιά ξεχωριστή.